Onderhoud aan woningen

A) Schilderen

Zoals in alle gevallen is de BTW verlaging op arbeidskosten voor schilderwerk alleen van toepassing op woningen ouder dan twee jaar. Het gaat uiteraard om het feitelijke schilderwerk van muren of kozijnen zelf maar ook de voorbereiding van deze werkzaamheden vallen onder deze regeling. Het is van het grootste belang om precies in beeld te hebben welke werkzaamheden wel en welke werkzaamheden niet onder de regeling van de BTW verlaging vallen.

De werkzaamheden die niet onder de BTW verlaging vallen

Binnen het schilderwerk zijn er werkzaamheden die ogenschijnlijk onderdeel zijn van dat schilderwerk maar die zeker niet onder de regeling voor BTW verlaging mogen vallen. Voorbeelden hiervan zijn het aanbrengen van vervangende delen van een houten vloer of het plaatsen van stukken nieuw hou in kozijnen. Het lakken en/of schuren van vloeren valt weer wel onder de regeling. Schilders voeren vaak ook allerlei werkzaamheden uit die te maken hebben met het glas in een woning. Deze mogen ook duidelijk niet voor het lage belastingtarief worden uitgevoerd.

De werkzaamheden die wel onder de regeling vallen

Het ligt voor de hand dat bij het reguliere schilderwerk geen misverstanden kunnen ontstaan over de vraag of deze nu wel of niet onder de regeling voor BTW verlaging vallen. Onder het reguliere schilderwerk valt uiteraard ook het schuurwerk en eventueel het afbranden van verf. Dat verklaart ook dat de eerder genoemde werkzaamheden op het gebied van houtvervanging wel onder de regeling vallen. Zie ook Schilderwijzer.be voor meer informatie.

B) Rolluiken

Naast deze twee gangbare soorten zijn er ook dakramen die aansluiten op bepaalde situaties. Ben je op zoek naar een dakraam voor een passiefhuis, met een speciaal keurmerk, zoals het politiekeurmerk Veilig wonen, voor rookafvoer of een volautomatisch raam? Dan kun je bij de meeste fabrikanten wel iets vinden. Ook ramen die op maat gemaakt worden of met extra toevoegingen zoals een rolluik, een hor of bepaald soort zonwering worden volop aangeboden. Voor deze ramen betaal je vaak meer, maar hier krijg je dus ook gebruikersvriendelijkheid, duurzaamheid of veiligheid voor terug. Met al deze opties kun je een dakraam zoeken die aansluit op je budget of die voldoet aan je persoonlijke verwachtingen. Meer over rolluiken op rolluik-info.be.

C) Spouwisolatie

Je hoeft niet bang te zijn dat spouwisolatie veel tijd in beslag gaat nemen. Een ervaren bedrijf klaart deze klus in een halve dag als het gaat om een tussenwoning. Bij een hoekwoning of vrijstaand huis moeten natuurlijk meer vierkante meters muur worden voorzien van isolatiemateriaal en duurt dit dus wat langer. Maar over het algemeen duurt de klus nooit langer dan een dag. De enige overlast die je hebt is het lawaai. Maar aangezien de werklieden niet in de woning hoeven te zijn kun je desnoods weggaan. Alleen zal je na afloop wel je ramen moeten zemen want het hele huis zal aan de buitenzijde onder het stof zitten.

Welke maatregelen kun je nog meer nemen?

Naast spouwisolatie kun je nog meer maatregelen nemen om je wooncomfort te laten stijgen en je energierekening te laten dalen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor dubbele beglazing. Die isoleert zowel de warmte als verkeersgeluiden van buiten. Isolatie van het dak voorkomt dat de warmte via je dak het huis razendsnel weer verlaat. Vloerisolatie voorkomt vochtproblemen en verhoogt eveneens je wooncomfort. Door dit soort maatregelen te nemen krijgt je huis een hoger energielabel en daardoor stijgt de actuele waarde bij verkoop.

Je kunt uiteraard de isolatie in fases uitvoeren zodat je de investeringskosten kunt spreiden. Soms geeft Vlaanderen of de Federale Overheid ook premies, zie de website: Vlaamse overkoepelende premies.