Zonne energie in Twetstraat

Elk uur komt er meer dan genoeg energie op aarde van de zon om de wereldwijde energiebehoefte te voldoen voor een heel jaar. Een zonne-energie systeem is de technologie die wordt gebruikt om de energie van de zon te benutten en maken het bruikbaar voor gebruik door particulieren en bedrijven. Vandaag de dag produceren zonne-energie systemen minder dan een tiende van een procent van de wereldwijde vraag naar energie.

Veel mensen zijn bekend met de zogenaamde fotovoltaïsche cellen of zonnepanelen, die vindbaar zijn op producten zoals ruimtevaartuigen, daken, en handheld rekenmachines. De cellen zijn gemaakt van halfgeleidermaterialen zoals die vindbaar zijn in computerchips. Als zonlicht op de cellen valt komen elektronen los van hun atomen. Aangezien de elektronen door de cel heen gaan, zorgen die voor het opwekken van elektriciteit.

Grote schaal

Op een veel grotere schaal worden thermische zonne-energiecentrales gebruikt met verschillende technieken om de energie van de zon te concentreren als warmtebron. De warmte wordt gebruikt om water te koken in een stoomturbine die elektriciteit genereert op vrijwel dezelfde manier als kolen- en kerncentrales.

Zonnetoren

In zonne-energiecentrales worden U-vormige spiegels geconcentreerd zodat zonlicht op een bepaalde plek in het systeem kan schijnen. Hier zit een hete olie in dat na een tijd kookt en zorgt dat er in een andere vat water voor de opwekking van elektriciteit opgewarmd wordt. De stoom die hiervan afkomt is dan de aandrijver van de turbines. Een andere techniek maakt gebruik van beweegbare spiegels om de zonnestralen te richten op een collector toren, waar een ontvanger zit. Gesmolten zout dat door de ontvanger wordt verwarmd zorgt er voor dat een generator in werking komt. Vervolgens wordt er energie geproduceerd.

Zonne-energie wordt geprezen als een onuitputtelijke energiebron die geen vervuiling veroorzaakt en vaak ruisvrij is. De technologie is veelzijdig. Bijvoorbeeld, zonnecellen wekken energie op voor satellieten die in een baan om de aarde kunnen blijven volgen. Ook zijn er een tal van andere toepassingen van zonne-energie.

Maar zonne-energie werkt niet ’s nachts zonder het gebruik van een opslagapparaat, zoals een batterij of accu. En bij bewolkt weer kan de technologie onbetrouwbaar zijn gedurende de dag. Zonne-technologieën zijn ook duur en vergen veel van het landoppervlak om op grote schaal energie op te wekken. Ondanks de nadelen, is het gebruik van zonne-energie gestegen naar ongeveer 20 procent van de hernieuwbare energie per jaar. Dit is dankzij de snel dalende prijzen en de verbeteringen in efficiëntie. Japan, Duitsland en de Verenigde Staten zijn de belangrijkste markten voor zonnecellen. Met fiscale prikkels, kan zonne-elektriciteit zichzelf in vijf tot tien jaar terug betalen.

Passieve zonne-energie

Het is mogelijk om volop gebruik te maken van passieve zonne-energie. Je hoeft er niets voor te doen en de zon zorgt eigenlijk vanzelf voor alle energie. Het enige wat je trouwens wel moet doen is het plaatsen van zonnepanelen of zonnecollectoren. Op die manier kun je de passieve zonne-energie opvangen en omzetten naar stroom of warm water.

Een andere optie is om de passieve zonne-energie te gebruiken voor het opwekken van stroom. Door stroom op te wekken is het mogelijk om een veel lagere stroom rekening te krijgen. Iets wat natuurlijk voor iedereen een fijn gevoel is.

Goed voor het milieu

Beide vormen van omzetten van passieve zonne-energie naar stroom of warm water met de hulp van zonnepanelen of zonnecollectoren zijn goed te noemen en goed te gebruiken. Ze zorgen allebei voor een goede bijdrage voor het milieu.

Meer weten?

Misschien wil je meer weten over de mogelijkheden welke zonnepanelen en zonnecollectoren te bieden hebben? Dan is het goed om een offerte op te vragen hiervoor bij meerdere bedrijven. Op die manier zal je zien welke mogelijkheden er zijn om op een betaalbare manier zelf stroom op te gaan wekken. Wel zo fijn! of niet?